HockeyNews
PLUS

Färjestad går för guld – och ännu kanske truppen inte är spikad

(20009) Peter Jakobsson/Per Åslund
Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Publicerad: 16 juni 2021

FacebookXWhatsApp

Färjestad har lyckats behålla och värva spelare som vrider upp hockeytempen i Karlstad och Värmland rejält.

Ändå kanske inte det namnstarka lagbygget är helt färdigt.

– För att kunna bjuda våra fans och våra partners som har ställt upp så otroligt mycket under säsongen på alla sätt och vis är det ett sätt för Färjestad BK att försöka betala tillbaka också genom att satsa på ett bra hockeylag helt enkelt, säger general managern Peter Jakobsson till HockeyNews.se.


Var börjar man?


Kanske redan i mitten av februari då nyckelbacken Jesse Virtanen valde att förlänga sitt kontrakt med Färjestad i ytterligare två säsonger.


Efter det har bland andra Daniel Viksten och Victor Ejdsell förlängt sina kontrakt med den guldtörstande Karlstadsklubben. I början av april började det braka loss på allvar då Färjestads och SHL:s poängkung Marcus Nilsson bestämde sig för att återvända efter en säsong som han delade mellan Ryssland och Schweiz.


Inte förrän den 3 maj blev det officiellt att stjärnbacken Mikael Wikstrand återvänder till Färjestad, men då hade det varit känt hos den inre kretsen under ganska lång tid.


Sedan dess har Linus Johansson, Joakim Nygård och Jacob de la Rose vänt tillbaka till Värmland och skrivit flerårskontrakt. Så sent som den här veckan blev det klart att Detroit lånar ut stortalangen Albert Johansson en säsong till i SHL och Gustav Rydahl tar minst en säsong till hemma i Karlstad.


Från Edmonton till Färjestad. Den vindsnabbe forwarden Joakim Nygård har skrivit på ett sexårskontrakt. Foto: Bildbyrån.


General managern Peter Jakobsson låter närmast rörd och lite tagen av spelarnas vilja att spela för Färjestad kommande säsong.


Visst får de bra betalt, men med lite is i magen hade de förmodligen kunnat hitta mer pengar på annat håll.


– Det är som jag har sagt, jag är otroligt glad, stolt och varm inombords när grabbarna räcker upp handen på det sättet och kanske med starten där Mikael Wikstrand tog tag i stafettpinnen och sa att: ”Jag vill vara med. Följ mig”. Och ”Lilliz” (Marcus Nilsson) hänger på och de tjatar på Linus (Johansson) och de tjatar in Jocke Nygård, säger Jakobsson till HockeyNews.se.


Linus Johansson har berättat att spelarna verkligen pejlat av med varandra för att se om det skulle vara möjligt att få ihop ett stjärnlag i Färjestad.


Och nu står man här – som stark guldkandidat.


– Det är ett arbete som dels föreningen har gjort under lång tid, dels måsta jag ge väldigt mycket tid till grabbarna själva som har pratat ihop sig och verkligen vill komma hem och spela inför fulla läktare här i Färjestad. Ge det en chans att försöka vinna i Karlstad och det har de diskuterat och pratat ihop sig om. Det är ett hungrigt gäng som stannar kvar och har skrivit nya kontrakt, men också som kommer in och kommer hem igen, fortsätter Peter Jakobsson.


Coronapandemin satte klorna i världen under våren 2020 och förra säsongen var en andefattig historia utan publik på matcherna. 


Nu vill många med Färjestad att livet ska återvända till ett mer normalt läge med möjlighet att ta in så mycket folk som möjligt i arenorna och restriktionerna är på väg att lätta lite i taget.


– Jag menar, efter en sådan tråkig säsong på alla sätt och vis, där vi inte har kunnat spela inför publik och kunna få ihop ett så namnkunnigt lag på papperet… Sedan ska det göras på isen också men det är alla medvetna om.


Många supportrar och sponsorer har efterskänkt pengar för säsongskort och annat för att hjälpa sitt favoritlag. Förväntningarna är på topp.


– Det är ett enormt stöd här i Karlstad. Det är vi evigt tacksamma för och det får vi erkänna, absolut, säger Peter Jakobsson och man kan snudda vid hans längtan efter sällskap i Löfbergs arena.


Färjestad och Linus Johansson vill få jubla tillsammans med publiken i Löfbergs arena igen. Foto: Bildbyrån.


– Mänskligheten längtar efter att få umgås och att få göra roliga saker. Att gå och titta på ishockey är en av de sakerna som förbrödrar. Vi längtar efter att se liveidrott igen.


Frågan är då vad Färjestad kan bjuda på när laget ska uppträda på is. Målvaktsparet med den norske VM-målvakten Henrik Haukeland och den småländska talangen Jesper Eliasson verkar spikat.


– Där är vi klara. Jesper Eliasson som tog kliv nere i Salzburg, det blev en lite speciell resa för honom, men han mognade rejält och är också draftad av Detroit. Han har varit en talang och det är dags att växa upp och bevisa på seniornivå också och ta upp kampen med Haukeland. Där känner vi oss trygga, säger Peter Jakobsson.


Backsidan ser stabil och variationsrik ut.


Och framåt ska de fyra centrarna Gustav Rydahl, Linus Johansson, Jacob de la Rose och Martin Johansson leda offensiven. Jacob Nilsson kom i kläm och har skeppats vidare till lika hårt guldsatsande Frölunda.


Men Peter Jakobsson står nöjd med vad han har på centersidan.


– Det är en centrallinje som jag är väldigt tacksam att vi har. Det finns både offensivt arbetskraft och en jäkla portion av defensiv arbetskraft. Vi kanske behöver ha det lite mer för att balansera vårt spel. Som det har sett ut de sista åren har vi kanske varit väldigt väldigt offensiva och släppt till en del chanser bakåt. Där behöver vi se över det och det tycker vi att vi har gjort nu med lite mer balans i vårt spel helt enkelt, säger Jakobsson.


LÄS MERLinus Johansson om Färjestads guldbygge: "Tänk om ingen hade satsat"


Under det pågående lägret ska Färjestads spelare och ledare prata ihop sig för att hitta den sammanhållning som ska bära laget från september till sista matchen våren 2022.


– Det gäller att få ihop en grupp och det gäller att få dem att acceptera sina roller. Vi vet att det kommer att vara några som inte får den sista minuten i powerplay eller boxplay och då gäller det att vara väldigt tydlig och noggrann. Det är ett arbete som redan är påbörjat. Ska man spela i Färjestad nästa år får man acceptera sin roll fullt ut. Annars så spelar man inte i Färjestad. Punkt, fastslår Peter Jakobsson.


Finns det plats också för Per Åslund i Färjestad? Foto: Bildbyrån.


Han förtydligar ytterligare:


– Jag tror att det är viktigt att alla är införstådda. Så är det i alla hockeylag. Alla kan inte vinna poängligan. Alla kan inte få rubriker. Man behöver några som gör lite annat arbete också. Så är det.


Men ännu fattas det möjligen bit i Färjestads smått imponerande hockeypussel. Kontraktslöse forwarden Per Åslund.


Det blev en följetong förra sommaren och det dröjde då till den 2 augusti innan den dubble guldmakaren med Färjestad skrev på ett nytt ettårskontrakt.


I SM-slutspelet i våras gjorde den 34-årige Åslund fem mål och totalt åtta poäng på sex slutspelsmatcher som för att påminna Peter Jakobsson om hur mycket han behövs när det drar ihop sig till ett avgörande även 2022.


Så hur går snacket med Åslund?


– Det är standardsvaret, att vi håller det internt med Per och gänget. Vi kommunicerar inte på annat sätt. Tråkigt, men så är det, säger Jakobsson.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!